Ses kısıklığının üç sebebi olabilir bunlar;
1.Vokal Nodüller
Ses telinin üst tabakasında yer alan ve genellikle karşılıklı 2 ses telini tutan lezyonlardır.Çocukluk çağında erkek çocuklarda sık görülürken,erişkin çağlarda bayanlarda daha fazla oluşmaktadır.
Sesini kötü kullanmak,ruhsal gerginliklere bağlı ses teli(vokal kord)kaslarındaki aşırı gerginlik sebeplerinden birkaçıdır. Genellikle öğretmen,telefon operatörleri,imam gibi sesi ile hayatını kazananlarda daha sıklıkla görülür.En sık ses telinin vibrasyon gösteren 1\3 üst kısım bileşkesinde görülür.
Tanı
Endoskopik muayenede rahatlıkla tespit edilebilir.
Tedavi
Konuşma terapisi en önemli tedavi şeklidir.2-3 aylık bir periyottan sonra düzelme takip edilir ve yeterli sonuç alınmaz ise mikro cerrahi ile opere edilir ve ses terapisine devam edilir.
2.Vokal polipler
İrritan maddeler ile ses telinin uzun süre temasının sesi kötü kullanma ile birleşmesi ile oluşur.Sigara,uzun süreli öksürük ve boğaz temizleme,reflü gibi faktörler çoğu zaman hastanın öyküsünde yer alır.
Genellikle saplı lezyonlar olduğu için polibin aşağı yukarı hareketine bağlı ses de kısa süreli düzelmeler görülebilir.Maliniteye dönüş olasılıkları yoktur.Ses terapisi ile düzelme görülmez.
Tedavi
Tedavisi cerrahidir.Mikro cerrahi ile başarılı sonuçlar alınabilir.Hastanın iritanlardan uzak durmaları önerilir.
3.Vokal Kistler
Ses teli epitelinin altında olan salgı bezlerinin kanal tıkanıklığı ile oluşur.Vokal nodüllerden ayırt etmek zaman zaman güç olabilir.
Tedavi
Cerrahi olarak kistik yapı çıkarılır.