Burun kanaması ön ve arka burun kanaması olarak kabaca ayırabiliriz. Ön kanamalar daha çok çocukluk cağında görülen basit bir hastalık olmasına rağmen aileyi çok tedirgin eden kanamalardır. Burun ön bölgesinden geçen damarsal yapı, bazı insanlarda normale göre daha yüzeysel seyreder.
Özellikle çocukluk çağında parmakla yapılan tahrişler damarsal yapılarda küçük yırtıklar oluşturarak burun kanamasına sebep olabilir. Alerjik rinit, sinüzit, burunda yabancı cisim gibi burun mukozasını bozacak diğer hastalıklarda hastalığın zemininde sık görülebilir.
Burnun arkasından kaynaklanan kanamalar daha çok yaşlılarda görülür. Yüksek tansiyon, kan sulandırıcı kullanımı gibi faktörler genelde hastanın öyküsünde mevcuttur. Hayati tehlike taşıdığı için çabuk ve etkili bir tedavi planı gerektirir.
KLİNİK GÖRÜŞÜM
Hasta yakınları açısından çocukluk çağında olan burun kanamaları ciddi bir endişe kaynağıdır. Havlular, çarşaflar, bir sürü peçete kan olduğu için aile tedirgindir. Hasta K.B.B. muayenesinden önce çocuk doktorunu tercih etmişse elinde bir çok kan tetkikiyle, korku dolu gözlerle muayene odasına girer. Antalya gibi sıcak bir iklime sahip şehirde çokça, bu sebepten dolayı kulak burun boğaz kliniğimize başvuru olmuştur.
Her ne kadar olayın çok ciddi olmadığını izah edip rahatlatmaya çalışsanız da genelde başarılı olamazsınız. Muayene yapıldığında burun ön bölgesinde travmaya uğrayan damarsal yapıyı gösterdiğinizde “inanın doktor bey bardak bardak kanadı” söylemleri devam etmektedir. Aslında kanama miktarı azdır fakat lezyon solunum yolu çıkışında olduğu için havayla, öksürmek, hapşırmak gibi reaksiyonel eylemlerle çok geniş bir alanı kırmızıya boyar, yani olduğundan kat ve kat dramatik görülür.
Ben genellikle boya örneğini veririm. Şöyle ki ”bir miktar boyayı fırçayla sürdüğünüzde boyadığınız alan ile aynı boyayı sprey ile püskürtmekle boyanan alanı göz önüne alın. Hava yolu kanı püskürterek boyamış gibi az miktar kanla bile çok peçete, çarşaf, havluyu kıpkırmızı yapacaktır”
Burun önünden kaynaklanan kanamadan dolayı (kan hastalıkları hariç) kimsenin başına ciddi bir sağlık problemi gelmemiştir. Öncelikle anne, babanın sakin olup bu hallerini çocuğa da yansıtmaları yapılabilecek en sağlıklı ilk harekettir.
TEDAVİ
Kanama tampon yaparak veya burun kanatlarına bir süre basarak durdurulup eğer tekrarlamaya eğilimli ise gümüş nitratla kimyasal koterizasyon yapılır.
Hasta ebeveyninin en iyi yapacağı çocuğu sandalyeye oturtup başı bir miktar öne eğip burun kanatlarına ara vermeden 5 dakika baskı uygulamaktır.
Akabinde ise Antalya’da bulunan Kulak Burun Boğaz kliniğimizde daha detaylı muayene için sizleri misafir etmek isteriz.